Akik családban nőttünk fel, azoknak természetes, hogy a társadalom, az egyház és egyáltalán az egész közösségi létünk alapja a család. Innen forrásozik minden emberi kapcsolat, itt teremtődik meg az ember számára az az első tapasztalat, mely elindítja őt a közösségi élet útján. Ezt az első tapasztalatot követi aztán sok-sok éves tanulás, mely során elsajátítjuk a legalapvetőbb normákat, melyek a jövendőbeli családalapításnál számunkra követendő mintául szolgálnak. A család az Egyház alapsejtje, melyre épül a nevelés és a nagyobb közösség. A család és a közösség valami módon kiegészítik egymást, mindkettő táplálkozik a másikból, s ezáltal növekszik Istenben.

Már sok éve alakulgat egy kis családos közösség a templomunk körül. Sokakban felmerült az igény, hogy jó volna együtt lenni, megbeszélni a problémákat, megosztani nagyobb közösségben a sikereinket, találkozni. Fontos, hogy gyerekeink keresztény baráti körben legyenek és otthon érezzék magukat a templom körül. Ez megtartó erő, mely át tud segíteni a nehézségeken, jel tud lenni számukra, de egyben számunkra is a világ személytelen forgatagában. Ezért alakult ki közösségünk, mely hol lelkesebben, hol kicsit döcögve működik.

A közösség magja havonta egy péntek estén, sajátos hittanóra keretében gyűlik össze, ahol a hitbéli növekedés mellett beszélgetésre,közösségépítésre is nyílik lehetőségünk.

Már évek óta együtt nyaralnak a közösséghez tartozó családok. Általában az ország egy távolabbi régióját kiválasztva néhány napot együtt töltünk, ahol a sok közös kirándulás, kézműves-foglalkozás, játék mellett helyet kapnak komoly beszélgetések és lelki programok is.

Évi 5-6 alkalommal kirándulásokatkézműves foglalkozásokat szervezünk, melybe próbálunk minél több családot bevonni.

baba-mama klub sok éven át üzemelt a százhalombattai Szent István templom közösségi termében, melyen a kisgyermekek és édesanyáik énekekkel, mondókákkal és egyre több játékkal ismerkedhettek meg. Most épp szünetel, mert a közösségben lévő kisgyermekek felcseperedtek, de reméljük a közeljövőben újraindul.

Fontos része közösségi életünknek a vasárnap délelőtti szentmiséket követő kakaózás. Itt nemcsak friss kalács és kakaó várja a gyerekeket, hanem kis játék, a szülőknek pedig egy kis beszélgetés, ismerkedés. Minden gyermeket és szülőt szeretettel várunk.

Németh András