Több mint 60 fogvatartottnak mutatott be ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros a Budapesti Fegyház és Börtönben. Az Esztergom-Budapesti érsek évről évre ellátogat az ország valamelyik börtönébe karácsonykor, és a hívő raboknak ajándékot is visz.

Énekszóval üdvözölték Erdő Péter bíborost a Budapesti Fegyház és Börtön fogvatartottjai. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye vezetője minden év karácsonyán ellátogat valamelyik magyarországi börtönbe.

„Megkérdezik tőlem néha, hogy miért szeretek karácsony napján börtönben misézni. Hát azért, mert a karácsony a szabadságunk ünnepe. Azé a szabadságé, amit Isten ajándékozott nekünk, ez a lehetősége, ez a feltétele annak is, hogy hibázhatunk. És erről szól az ígéret, hogy egyszer Isten akarata szerint mindannyian szabadok leszünk” – fogalmazott Erdő Péter bíboros.

A börtön falain belül működő színjátszókör, előadással készült karácsony napjára. A mesélőt alakító V. Tibor 7 éve van rács mögött. Kisfiával néhány napja találkozott a családi beszélőn, de azt mondja: ennek ellenére is ez a legnehezebb időszaka az évnek.

„Ilyenkor szeretnénk a családtagjainkkal együtt lenni, a gyerekeket átölelni, és a legzordabb lelkű emberek is azért elgondolkodnak, és azon vannak, hogy ez a szeretet ünnepe, és milyen csodálatos lehet odakinn” – mondta a fogvatartott.

A fogvatartottak magányának enyhítésére, az ünnepek alatt és év közben is rendeznek foglalkozásokat.

– Színjátszó kör és filmklubunk is, ahol közösen tudunk beszélgetni egy-egy film megnézése után, de lehetőség van istentiszteletre, bibliaiskolára – közölte Molnár István lelkész.

A hívő raboknak a bíboros könyvet hozott ajándékba.

útjánIlyenkor a legzordabb lelkű emberek is elgondolkodnak.