„Kereszténység ihlette művészet”

 Képzőművészeti tárlat az eucharisztia jegyében

 

Az eucharisztia jegyében „Kereszténység ihlette művészet” címmel nyílik képzőművészeti tárlat Százhalombattán, 2021. szeptember 06-án 18 órakor a Barátság Kulturális Központ Galériájában.

 A kiállításon bemutatott festmények és iparművészeti alkotások a legjobb magyar művészek munkáin keresztül nyújtanak bepillantást a modern magyar művészet „egyházművészeti” vonatkozású emlékeibe. A tárlat kapcsolódik a szeptember 5-12.-e között Magyarországon megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz, eseménysorozathoz, amely lehetőséget nyújt a magyar kultúra, a történelmi hagyományok és az egyházi élet bemutatására is.

A százhalombattai tárlat is ezt kívánja szolgálni, amelynek képei Takács Péter és Pozsgai Imre magángyűjteményéből kerültek kiválasztásra. A megnyitón közreműködnek a százhalombattai egyházak vezetői is, valamint a fiatalokból álló Noé Bárkája Keresztény Zenekar, akik rendszeres szereplői miséknek, egyházi eseményeknek.

A világtalálkozó azon túl, hogy Eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítését erősíti, a katolikus hitélet egyik legjelentősebb világrendezvénye, a vallási határokon túllépve. Magyarországon először 1938 májusában tartották a 34. Eucharisztikus Világkongresszust. A kísérőprogramok között fellelhetők, illetve fellelhetők voltak olyan képzőművészeti tárlatok, melyek az egyházművészettel, vagy a keresztény hit által vezérelt művészettel kapcsolatosak.

A vallás és művészet kapcsolatáról Prohászka Ottokár püspök örökérvényű gondolatai: „Ne hegyezzük ki az ellentéteket egyház és kultúra között, ne azonosítsuk a kultúra művét a hitetlenséggel, hanem tartsunk feléje, s segítsünk a profán kultúrában ki nem elégített lelkeken igaz, mély pünkösdi hitünk őserejével, s melegével.”

Százhalombattán október 03-ig lesz látható a „Kereszténység ihlette művészeti kiállítás”, amelyet az eucharisztia jegyében jó szívvel ajánlanak a szervezők.

Kapcsolat:

Takács Péter műgyűjtő – T: 30 914 7847

Pozsgai Imre műgyűjtő – T: 20 210 7109

 

Barátság Kulturális Központ – T: 23 355 488

Helyszín: Százhalombatta, Szent István tér 5.

www.baratsagkk.hu