„Aki családját boldoggá akarja tenni, annak tudnia kell, hogy mi az Isten terve és mi a célja a családdal.”  (Adolph KOLPING)

Adolph KOLPING (1813–1865), német pap a munkás-tanulóifjúsággal foglalkozott, akiknek felemelkedésre, és mesterré válásra aligha volt reményük. Ő a szakmai képzésen túl, a szabadidő tartalmas eltöltését is megszervezte számukra. Magyarországon 1856-ban maga KOLPING alapította meg Budapesten az első Legényegyletet.
A XX. század elején a Legényegylet Családmozgalommá alakult, amely formában hazánkban és városunkban is működik.
II. János Pál pápa, 1991-ben, amikor KOLPINGot boldoggá avatta, a „tettek misztikusának nevezte”. Ez összecseng azzal, amire KOLPING egyik mondása is utal: „Olyan embereket akarok magam körül látni, akik önmagukból és környezetükből valamit ki akarnak hozni”.

A Százhalombattai KOLPING Család Egyesület egyike a Magyar KOLPING Szövetség több mint 100 egyesületének. Országos szinten intézményeket is tart fenn a Szövetség: óvodákat, iskolákat, szakiskolákat, idősek otthonát, támogató szolgálatokat az idősek és betegek számára.
Tágabb családunk a Nemzetközi KOLPING Szövetség, amely a világ 54 országát egyesíti, és közel 600.000 taggal működik, különféle tevékenységi körrel: missziók, szociális intézmények, iskolák.
Az alapító szándéka szerint minden egyesület a helyi római katolikus plébániához kapcsolódva működik, ezen belül azonban viszonylag nagy szabadsággal és önállósággal rendelkezve építi fel tevékenységét.
Százhalombattán 2003. májusában alakult meg az egyesület néhány család kezdeményezésére, melynek létszáma 60 fő. Az egyesület elsődleges küldetése a családokhoz szól, nekik kínál közösségi programokat, de ifjúsági tagozatunkhoz gyakran önállóan is csatlakoznak fiatalok.
Tevékenységi köreink: havonta egyszer felnőtt beszélgetések, KOLPING Akadémia előadások szervezése, kedden baba-mama klub, foci, csocsó, énekkar, nyári tábor, ifjúsági kirándulások, pipa klub, gyalogtúrák, korcsolyázás. Idén az apukák megalapították a SATU zenekart, ahol blues-rock számokat játszanak.
Az egyesület az egyházközséghez kapcsolódóan fejti ki tevékenységét, a KOLPING szervezésében zajlanak az ádventi koszorúkészítések, a mézeskalácssütések, húsvéti tojásfestések. Az egyesület tagjai egyénileg is aktív szerepet vállalnak az egyházközség életében, pl. a liturgiában, önkéntes munkában, képviselőtestületben.

Meg kell még említenünk az Északi körzet programjait is, amelyekre minden évben elmegyünk.
Januárban Zenei nap Csepelen, minden januárban Százhalombattán tartjuk a körzeti csocsó-bajnokságot, júniusban érsekvadkerti Családi nap, szeptemberben Tóalmácson focibajnokság, novemberben Vácott ping-pong bajnokság.