Április 1. hétfő: Köznap

18:00:                                                               Szent István Templom

Április 2. kedd: Paolai Szent Ferenc remete
08:00:                                                   Szent László Plébániatemplom13:00: Csóka Árpád temetése

14:00: gyászmise                                                     Szent István Templom

18:00:                                                                       Szent István Templom

 Április 3. szerda: Köznap

16:30: Prohászka Imaszövetség, a Rózsafűzértársulat

és a Mária Légió tagjainak összejövetele        Közösségi Terem

18:00:                                                                       Szent István Templom

 Április 4. csütörtök: Szent Izidor püspök és vértanú, Elsőcsütörtök

18:00:                                                                       Szent István Templom

 Április 5. péntek: Ferrer Szent Vince áldozópap, Elsőpéntek

07:30: Keresztút                                     Szent László Plébániatemplom

08:00:                                                   Szent László Plébániatemplom

17:30: Keresztút                                                 Szent István Templom

18:00: A Rózsafűzértársulat élő és +Tagjaiért         Szent István Templom

 Április 6. szombat: Köznap, Elsőszomban

08:00:                                                                Szent István Templom

16:30:  görög katolikus liturgia               Nagyboldogasszony Kápolna

18:00:                                                     Nagyboldogasszony Kápolna

 Április 7. vasárnap: Nagyböjt 5. vasárnapja,

Gyűjtés a Szentföld javára

09:00:                                                               Szent István Templom

11:00: +Versits Gyuláért, +Szüleiért és +Testvéreiért

Szent László Plébániatemplom

18:00: Az Egyházközség élő és +Tagjaiért       Szent István Templom

 

Százhalombatta Római Katolikus Plébánia Értesítője

2019. március 31,  Nagyböjt 4. vasárnapja

  

Elérhetőségek:

Illéssy Mátyás plébános hivatali mobil telefonszáma: 06-30-991-9-991

Plébánia (lakás) telefonszáma: 06-23-788-170

E-mail: illessy.matyas.atya[kukac]gmail.com, Web: battaplebania.hu

Takács Géza atya telefonszáma: 06-30-974-3689

Irodai nyitva tartás a Szent István templomban:

Hétfő, szerda, péntek: 17 – 19 óráig.

Iroda telefonszáma: 06-23-951-323

 

Nagyböjti idő:

A nagyböjti idő célja húsvét ünneplésének előkészítése. A nagyböjti liturgia hangolja ugyanis a húsvéti misztérium megünneplésére mind a keresztségre készülőket a keresztény beavatás különféle fokozatai által, mind a hívőket is, akik visszaemlékeznek keresztségükre és bűnbánatot tartanak.

 

ZARÁNDOKLAT A VÁROSÉRT

Előzetesen tájékoztatjuk a Kedves Testvéreket, hogy a nagyböjti időszakban az idén 8. alkalommal megtartjuk a „Zarándoklat a Városért” rendezvényünket, amelynek időpontja a tavalyihoz hasonlóan Virágvasárnap előtti szombaton, azaz április 13-án lesz időjárástól függetlenül. A részletes tájékoztatást időben megjelentetjük.

Illéssy Mátyás                                     Németh István

plébános                                            világi elnök

 

HIRDETÉSEK, PROGRAMOK

 1. Ministránsoknak tartunk megbeszélést április 7-én, vasárnap a 9 órai szentmise után a nagyheti szertartásokkal kapcsolatosan.
 2. CSALÁDOK KERESZTÚTJASzülőket, gyermekeket szeretettel hívunk és várunk 2019. április 12-én  közös keresztút-járásra 17:30-tól 18:00-ig a Szent István templomban.
 3. Kedves Testvérek! Nagyböjtben csütörtöki napokon lelkigyakorlat sorozatot tartunk a 18 órakor kezdődő szentmise keretében. A szentmisék előtt és után gyónási lehetőséget biztosítunk. Kérjük minél többen jöjjenek el ezekre az alkalmakra, hogy együtt készülhessünk a húsvét méltó megünneplésére.
 4. Imaóra következő időpontja: 2019. április 9. kedd, 20:30.
 5. A Noé Bárkája Zenekar hangszeres zenésztársakat (elsősorban billentyűst, ill. dobost) keres. Várjuk azok jelentkezését, akik a kéthetes gyakoriságú rendszeres miseszolgálatot és az ezzel járó állandó feladatokat vállalni tudják!
 6. Felnőtt hittan:hétfőnként 19-tól a Szent István Templom Közösségi termében.
 7. Keresztény labdarúgás: minden csütörtökön 19 – 20 óra között a Wake Up melletti füves pályán, a 14 – 99 év közötti férfi hívek számára. Labdarúgás tudás nem feltétel. Jelentkezés az irodában vagy Tamás Attilánál a 20/932-46-57-es telefonszámon.
 8. Szeretettel várjuk a baba-mama klubba szerdánként 9:30-tól az édesanyákat és kicsi gyermekeiket. Vezető: Sonn-Mészáros Andrea. Tel: 06-30-50116655
 9. Plébániánk jó minőségű mosó gélt, öblítőt és mosogatószert kapott, melynek adományával a Plébániát támogatja. A Szent István Templomban, az irodában, a Szent László Templomban a sekrestyében érdeklődhetnek. Kérjük, edényt hozzanak.

 

KARITÁSZ HIRDETÉS:

 1. A Százhalombattai Karitász és a Családokért Egyesület gyűjtést szervez a Máramarosszigeti Szent Júdás Tádéról Elnevezett Egyesület javára. Várunk tartós élelmiszert, bútort, konyhai eszközt, ruhát, elektronikai cikkeket, gyermekjátékokat. Szeretettel várjuk azok jelentkezését, akik helyben segíteni tudnak a szállításban vagy a rakodásban. Köszönettel: Illéssy Mátyás, plébános, elnök, Kuti Zsolt 70/933-8198, kutizsolt72[kukac]gmail.com
 2. Kedves Hívek! Aki pénzadománnyal szeretné támogatni a Karitász munkáját, az a belső bejárati ajtó mellett a jobb oldali perselybe dobhatja.

 

„Ismét kapható a közismert Mária-csodásérem helyi – százhalombattai változata, melynek a Szent István templom most befejezett felújítása és a közelgő ünnepek adnak aktualitást. A medál két oldala a templomhoz kötődő két művész munkáját dicséri. Az előlapon Petrás Mária keramikusművész (a templomi keresztút alkotója) kisplasztikájának másolata látható, mely Máriát a kis Jézussal (Babba Mária) ábrázolja. A hátoldalon a Makovecz Imre által tervezett templomunk dombornyomata található. Az érem Guth Gabriella ötvösművész munkája, a színezüstből készült, fémjelzett példányok az irodában megvásárolhatók. Ára: díszdobozban 9600 Ft.”

 

Kedves Testvérek!

Köszönettel fordulunk Hozzátok, a Szűzanya szeplőtelen fogantatásának vigíliáján tanúsított imádságos hozzáállásotokért. Nem tudom Országunkban hol és hányan imádkozták az „Üdvözlégyet” ezerszer. Budaörsről tudok, és bízom benne, hogy más vidéken hasonlóan sokan engeszteltek Égi Édesanyánk örömére. Nem rekordok hajszolása, hanem a jó hagyományok megőrzése mellett ez volt a cél. Az Úr Jézus mondta „ahol ketten vagy hárman az én nevemben összegyűlnek, ott veletek leszek én is.”

A sok ima, sok kérést és köszönetet is jelentett, kívánjuk, hogy ezek meghallgatást nyerjenek. Köszönjük, hogy 24-én 17 órától 25-én 01:30-ig több mint ötven testvérünk mondta az imákat.

Magam, mint azt kérésemben írtam Bálint Sándor néprajzkutató közléséből merítettem a gondolatot, hogy imádkozzuk el ezerszer az „Üdvözlégyet”. Azóta rátaláltam egy még korábbi közlésre, és valószínű, hogy Ő volt az első magyar aki az ezer imát elmondta, ez pedig Boldog Erzsébet volt, az utolsó Árpád-házi királyunk III. Endre 13 évesen apa és anya nélkül maradt kis királylánykája. Jog szerint uralkodhatott és házasodhatott volna, de először kényszerből mostohaanyja Habsburg Ágnes akaratából került Toss-be (Svájc) egy kolostorba, majd saját akaratából maradt ott, hogy élje nem akármilyen életét. Őt figyelték meg, hogy Gyümölcsoltó Boldogasszony napjának vigíliáján elmondta az „Üdvözlégyet” ezerszer, de úgy, hogy minden ima után véniát vetett, azaz letérdelt és a földön fekvő helyzetet vett fel, a kezeit pedig kitárta. Nem csak az agyra nehezedő monotonitás jelentett kihívást, hanem a fizikum is erőn felüli teljesítményt kívánt. Ezen kívül is egész életén át soha el nem múló betegségek kínozták. Gondoljunk rá is. Sírját egy törött márvány felírat őrzi, földi maradványait a „hitújítók” elszórták. A Szent László Templomban az oltártól jobbra fenn a táblaképen Őt láthatjuk imádkozva.

Higgyétek el, az ima ereje nagyobb, mint gondolnátok. Az ima az egekig ér fel!

Köszönjük, az Isten fizesse meg imáitokat!

 

Illéssy Mátyás                                     Németh István

plébános                                            világi elnök