Június 3. hétfő: Lwanga Szent Károly és társai

18:00: +Magyar Szülőkért                                 Szent István Templom

Június 4. kedd: Szent Quirinus (Kvirin)püspök és vértanú
08:00:                                                   Szent László Plébániatemplom

16:30: Tamás gyermek keresztelője                        Szent István Templom

18:00:                                                                        Szent István Templom

Június 5. szerda: Szent Bonifác püspök és vértanú

16:30: Prohászka Imaszövetség, a Rózsafűzértársulat

és a Mária Légió tagjainak összejövetele        Közösségi Terem

18:00: +Édesapáért és Édesanyáért                          Szent István Templom

Június 6. csütörtök:  Szent Norbert püspök, Elsőcsütörtök

18:00:  +Erzsébetért                                                 Szent István Templom

 Június 7. péntek: Köznap, Elsőpéntek

08:00:                                                   Szent László Plébániatemplom

14:00: Francisco és Zsófia jegyesek esküvője        Szent István Templom

18:00: A Rózsafűzértársulat élő és +Tagjaiért        Szent István Templom

 Június 8. szombat: Prágai Szent Ágnes szűz, Boldog Sándor István szerzetes, vértanú

16:30: görög katolikus liturgia                Nagyboldogasszony Kápolna

18:00:                                                           Nagyboldogasszony Kápolna                                                                                               

Június 9. vasárnap: Pünkösdvasárnap

09:00: +Koncz János Édesapáért és +Lányáért, Jutkáért

Szent István Templom

10:00: Dániel és József gyermekek keresztelője

11:00: Főpásztor szándékára                    Szent László Plébániatemplom

17:30: Litánia                                                          Szent István Templom

18:00: A Balogh és a Kácser család +Tagjaiért     Szent István Templom

Százhalombatta Római Katolikus Plébánia Értesítője

2019. Június 2, Urunk mennybemenetele

 

Elérhetőségek:

Illéssy Mátyás plébános hivatali mobil telefonszáma: 06-30-991-9-991

Plébánia (lakás) telefonszáma: 06-23-788-170

E-mail: illessy.matyas.atya[kukac]gmail.com, Web: battaplebania.hu

Irodai nyitva tartás a Szent István templomban:

Hétfő, szerda, péntek: 17 – 19 óráig.

Iroda telefonszáma: 06-23-951-323

Felhívás!

2019. júnus 23-án ünnepeljük Úrnapját. az Úrnapi körmenet Óvárosi előkészületével kapcsolatban szeretnénk segítséget kérni. Elsősorban férfi híveket várunk, hogy a lombsátrak építéséhez szükséges lombok kivágásában, felrakásában, szállításában segédkezzenek előző nap, június 22-én szombaton kb 14 órától. Jelentkezésüket Németh István világi elnökünk várja a 06-20-5132305-ös telefonszámon.

Kedves Testvérek!

Győri Balázs István kispapunk diakónus szentelésére szeretnénk különbuszt rendelni, melynek költsége személyenként 2000 Ft. Kérem az érdeklődőket, jelentkezzenek az irodában, vagy a Szent László Templom sekrestyéjében Kanicsár Jánosnénál.

HIRDETÉSEK, PROGRAMOK

  1. Imaóra következő időpontja: 2019. június 4. kedd, 20:30.
  2. A Noé Bárkája Zenekar hangszeres zenésztársakat (elsősorban billentyűst, ill. dobost) keres. Várjuk azok jelentkezését, akik a kéthetes gyakoriságú rendszeres miseszolgálatot és az ezzel járó állandó feladatokat vállalni tudják!
  3. Felnőtt hittan: hétfőnként 19-tól a Szent István Templom Közösségi termében.
  4. Keresztény labdarúgás: minden csütörtökön 19 – 20 óra között a Wake Up melletti füves pályán, a 14 – 99 év közötti férfi hívek számára. Labdarúgás tudás nem feltétel. Jelentkezés az irodában vagy Tamás Attilánál a 20/932-46-57-es telefonszámon.
  5. Szeretettel várjuk a baba-mama klubba szerdánként 9:30-tól az édesanyákat és kicsi gyermekeiket. Vezető: Sonn-Mészáros Andrea. Tel: 06-30-50116655
  6. Plébániánk jó minőségű mosó gélt, öblítőt és mosogatószert kapott, melynek adományával a Plébániát támogatja. A Szent István Templomban, az irodában, a Szent László Templomban a sekrestyében érdeklődhetnek. Kérjük, edényt hozzanak.

 

KÉSZ HIRDETÉS:

A KÉSZ Százhalombattai Szervezete tisztelettel meghívja Önöket

  1. június 4-én 18 órától,

a Nemzeti Összetartozás Emléknapján  tartandó megemlékezésre

a vasútállomásnál lévő Országzászlónál.

 

Kedves Testvérek! Egyházközségünk tagjai, egy 4 gyermekes család albérletet keres Százhalombattán vagy környékén július 1-i költözéssel. Aki tud segíteni keresse Oszák Jánost a 06-20-4456203-as telefonszámon.

 

EGYHÁZMEGYEI HIRDETÉS:

– Székesfehérváron a Bregyó Közi Ifjúsági Szabadidő Központban kerül megrendezésre 2019. június 10-én a XIV. Egyházmegyei Nap. A találkozóra 9 órától várják az érdeklődőket, 10 órától püspöki szentmise lesz. Bővebb információ az egyházmegyei honlapon található.

– Katolikus Társadalmi Napok: Pécs, 2019. szeptember 27 – 29. Bővebb információ: www.kattars.hu

 

KARITÁSZ HIRDETÉS:

  1. A Százhalombattai Karitász és a Családokért Egyesület gyűjtést szervez a Máramarosszigeti Szent Júdás Tádéról Elnevezett Egyesület javára. Várunk tartós élelmiszert, konyhai eszközt, ruhát, elektronikai cikkeket, gyermekjátékokat. Szeretettel várjuk azok jelentkezését, akik helyben segíteni tudnak a szállításban vagy a rakodásban. Köszönettel: Illéssy Mátyás, plébános, elnök, Kuti Zsolt 70/933-8198, kutizsolt72[kukac]gmail.com
  2. Kedves Hívek! Aki pénzadománnyal szeretné támogatni a Karitász munkáját, az a belső bejárati ajtó mellett a jobb oldali perselybe dobhatja.

 

„Ismét kapható a közismert Mária-csodásérem helyi – százhalombattai változata, melynek a Szent István templom most befejezett felújítása és a közelgő ünnepek adnak aktualitást. A medál két oldala a templomhoz kötődő két művész munkáját dicséri. Az előlapon Petrás Mária keramikusművész (a templomi keresztút alkotója) kisplasztikájának másolata látható, mely Máriát a kis Jézussal (Babba Mária) ábrázolja. A hátoldalon a Makovecz Imre által tervezett templomunk dombornyomata található. Az érem Guth Gabriella ötvösművész munkája, a színezüstből készült, fémjelzett példányok az irodában megvásárolhatók. Ára: díszdobozban 9600 Ft.”

 

Kedves Testvérek!

Május 26-án a Szent László templomba a szentmisének volt egy különleges látogatója, az alábbiakban erről szeretnék beszámolni. A szentmisére érkezőknek jó okuk volt sok-sok mélyen szántó dologra gondolni. E napra esett az európai parlamenti képviselők választása, e napra esett a Hősök napja, és a Gyermeknap is.

Felröppent egy hír, hogy nem lesz kántorunk, azaz zenei kíséret nélkül énekelünk. Elkezdődött a szentmise és amikor Mátyás atya elkezdte szentbeszédét, egy fecske repült be a nyitva lévő ajtón. Figyelve a beszédre, sokunk szeme követte e kedves, lelkes kis madár ténykedését, ami kitartott a mise végéig, sőt még egy kicsit azon is túl. Nem okozott semmi ribilliót, követte a liturgia történéseit. Egyszer adott az áldoztatás előtt, egy bizonyára a fecskék nyelvén elismerő, csivitelő hangot. Ezen kívül túlzásba nem esve röpdösött a fejünk felett, majd időnként valami titkos oknál fogva, dramaturgiailag jól megválasztott időben bizonyos helyeken megpihent és figyelő álláspontra helyezkedett.

Az áldoztatást követően mi, a hívek merészen vártuk a katarzist, hogy megkeresi-e és elfoglalja-e az oltár feletti kereszten a helyét? Megelégedésünkre megtalálta és elfoglalta a kereszten a helyét! Hosszan időzött e helyen, majd a legtöbbször használt pihenőhelyére szállt, ez pedig a jobb oldali első freskó alján végighúzódó díszpárkány volt. Ez a freskó ábrázolja utolsó Árpád-házi királyunk, III. Endre lányát, boldog Erzsébetet, aki éppen a tössi kolostorban imádkozik, és az Ő imáját figyelik apáca rendtársai.

Írtam én erről a képről Gyümölcsoltó Boldogasszony napjával kapcsolatban, Ő mondta el valószínűleg először a magyarok közül ezerszer az Üdvözlégyet, de Ő közben ezerszer a földre is borult. Az én látószögemből még azt a megfigyelést tettem, hogy a kereszten való elhelyezkedésen kívül mindig az oltár felé tekintett.

A liturgia haladt a mise végéhez, és amikor Szent Istvánt, Szent Lászlót és Szent Erzsébetet szólítja meg az ének, az oltártól jobb oldalra, egyenesen Szent László kinyújtott kezéhez repült, aki égi Édesanyánk felé mutat és vezeti a százhalombattai hívek koszorúját a faliképen.

Még egy érdekes megfigyelésem volt, amikor szemben volt a híveknek a madár. kb 50 %-al nagyobbnak tűnt, mint egy szokásos, átlagos fecske. Ami megkapó volt kis „vendégünkben”, viselkedése az emberi észjárásnak megfelelően értelmezhető élményt jelentett.

Ezt követően zajlott a Hősök napi megemlékezés. Ennyi élmény hatására lélekben megerősödve, a jövőbe nagyobb bizalommal eltelve vártuk a nap további eseményeit.

Kedves Testvérek! Figyeljünk, és legyünk érzékenyek különösen a Szent Helyen és Szent Időben zajló eseményekre!

Németh István