2023 április 28-30 között Ferenc pápa Magyarországra látogatott. A három itt töltött napja sűrűn be volt táblázva, s talán elmondhatjuk, hogy ajándék volt számunkra minden itt töltött perce.

Április 29-én, szombaton délután a fiatalokkal találkozott a Papp László sportarénában (11 ezer fiatal!), melyre a hitoktatók (Gyarmati Mónika és Orosz-Kántor Zsófia) vezetésével egy lelkes, 8 fős csapat indult Százhalombattáról. A Forráspont rendezvényekhez hasonlóan ez alkalommal is dicsőítéssel, keresztény dalokkal készültek a fiatalok a találkozásra. Tanúságtevő középiskolások és egyetemisták szóltak Ferenc pápához, aki beszédében mindegyikre személyesen válaszolt, de szavai mindannyiunkhoz szóltak.

Lengyák Brigitta fotója
Lengyák Brigitta fotója
Bernát Tibor fotója
Bernát Tibor fotója

Vasárnap délelőtt a budapesti Kossuth téren pápai szentmisén vehettünk részt (becslések szerint közel 50 ezer hívő részvételével). A százhalombattai közel 40 fős zarándokcsoport már reggel 5:30-kor indult a vasútállomásról Lengyák Brigitta és Mikulásik Gábor vezetésével (hálás köszönet nekik, hogy elvállalták a szervezést). Kiváló utazás után megfelelő időben jutottunk a térre, ahol rózsafüzért imádkozva vártuk a mise kezdetét. A nagy tömegben a feltűnő Százhalombatta tábla igazi tájékozódási pont volt nemcsak a mi számunkra, de más csoportok, személyek számára is!

A szentmise liturgikus részei latin nyelven hangzottak el, míg az igeliturgia, a szentírási szövegek magyarul. Szép gesztus volt, hogy a hívek egyetemes könyörgéseinek egy-egy kérését a Magyarországon élő egy-egy nemzetiség nyelvén olvasták fel. Ferenc pápa olasz nyelvű szavait szerencsére fordították, mely a jó pásztor vasárnapjához kapcsolódott.

Németh András fotója
Németh András fotója

Számomra a legkedvesebb gondolata ahhoz a mondathoz kapcsolódott, hogy „Én vagyok a kapu. Aki rajtam keresztül megy be, üdvözül, ki-be jár és legelőt talál” (Jn 10,9). „Jézus a kapu, amely szélesre tárult, hogy beléphessünk az Atya közösségébe és megtapasztalhassuk irgalmát; de mint köztudott, a nyitott kapu nemcsak arra szolgál, hogy belépjünk valahová, hanem arra is, hogy elhagyjuk azt a helyet, ahol vagyunk. Így hát, miután visszavezetett minket Isten karjai közé és az Egyház közösségébe, Jézus az a kapu, amely a világba irányít minket: arra buzdít, hogy menjünk ki, és találkozzunk testvéreinkkel. Jegyezzük meg jól: mindannyian – senkit sem kizárva ebből a „mindannyian”-ból – erre kaptunk meghívást: hogy kilépjünk a komfortzónánkból, és legyen bennünk bátorság eljutni az összes perifériára, ahol szükség van az evangélium világosságára.” – mondta Ferenc pápa. A mise összefoglalója és a pápa szentbeszéde teljes terjedelemben elolvasható a Magyar Kurír honlapján!

Nagyon mély és fontos gondolatokat mondott itt a misén, de minden megnyilvánulása alkalmával, amit érdemes később is újra olvasni az internet segítségével és átelmélkedni, majd életté váltani.

Azt gondolom, aki egy kicsit személyesen vagy legalább a médián keresztül komolyan odafigyelve bekapcsolódott e 3 nap eseményeibe, érezhette Krisztus valóságos jelenlétét, munkálkodását Ferenc pápa által hazánkban és talán az egész világban! Hála érte! Deo Gratias!