December 17-én, hétfőn délelőtt XVI. Benedek pápa az Apostoli Palotában kihallgatáson fogadta Mahmud Abbász-t, (mozgalmi nevén Abu Mazen-t) a Palesztin Hatóság elnökét, aki ezt követően találkozott Tarcisio Bertone bíborossal, vatikáni államtitkárral és Dominique Mamberti érsekkel, az államközi kapcsolatok titkárával. 

A szívélyes megbeszélések során a felek utaltak az ENSZ Közgyűlés által a közelmúltban jóváhagyott határozatra, amely elismeri Palesztinát, mint a világszervezet „nem tag megfigyelő államát”. Kifejezték azt a kívánságot, hogy ez a kezdeményezés bátorítsa a nemzetközi közösség elkötelezettségét az izraeli-palesztin konfliktus igazságos és tartós megoldására. Ezt a célt csak akkor érik el, ha jó szándékkal újrakezdik a felek közötti tárgyalást, mindenki jogának tiszteletben tartásával.

A megbeszélések során érintették a számos konfliktus által sújtott régió helyzetét, abban reménykedve, hogy az érdekelteknek lesz bátorságuk a kiengesztelődésre és a békére. 
Végül utaltak rá, hogy a keresztény közösségek értékesen hozzájárulnak a közjóhoz a Palesztin Területek és egész Közel-Kelet társadalma javára. 

(vm)