XVI. Benedek pápa hétfőn bejelentette, hogy február 28-án leköszön tisztségéről. Nyilatkozatában a katolikus egyházfő elmondta, előrehaladott kora miatt már nem tudja megfelelően ellátni feladatát.

 

 

XVI. Benedek pápa ezt latin nyelven jelentette be egy konzisztóriumon. Értesülések szerint a 85 éves pápa arra hivatkozott, hogy elfáradt, nem bírja tovább a hivatal ellátásával járó terheket. Federico Lombardi szentszéki szóvivő jelezte, hogy a pápai lemondás után kezdetét veszi a „sede vacante” („üres trón”) ideje.

 

Nyilatkozatában XVI. Benedek azt mondta: „miután többször is megvizsgáltam lelkiismeretem Isten előtt, bizonyossá vált számomra, hogy előrehaladott korom miatt már nem vagyok alkalmas arra, hogy megfelelően ellássam a szolgálatot”.

 

 

 

„A mai, változásokkal teli világban, amikor az embereket számos, az élet és a hit tárgykörét mélyen érintő kérdés foglalkoztatja, az evangélium hirdetéséhez mind szellemi, mind testi erőre szükség van. Az elmúlt néhány hónapban egészségi állapotom olyan mértékben romlott, hogy be kellett ismerjem, már nem tudom megfelelően teljesíteni a rám bízott feladatot” – közölte a pápa.

 

Összehívják a konklávét

 

A lemondását bejelentő XVI. Benedek pápa kérte, hogy konklávét hívjanak össze a következő katolikus egyházfő megválasztására.

 

A katolikus egyház történetében eddig csak egyetlen pápa, az 1294-ben megválasztott V. Celesztin mondott le, rajta kívül eddig minden pápa haláláig ült a trónon. V. Celesztin utóda, VIII. Bonifác később bezáratta őt, börtönben halt meg.