Egy éve, 2011 februárjában indult el a Talita keresztény női portál, „amely azóta karon ülő gyermek lett, kezdi megismerni a körülötte lévő világot és önmagát. Ez persze komoly feladat, adódnak nehéz helyzetek, egy ekkora gyerek elég akaratos, és nem mindig ismeri ki magát” – fogalmaz születésnapi írásában Kóczián Mária szerkesztő.

Keresztény női portált akartunk létrehozni, amely várja minden keresztény felekezet képviselőjét íróként és olvasóként. Ez sikerült. De nem számítottunk arra, hogy sok férfi olvasónk is lesz – írja a szerkesztő a Talita „szívéről” születésnapi cikkében. Hozzáteszi: „nyitottak szerettünk volna lenni minden kereső vagy egyszerűen csak jó szándékú ember felé. Ez is megtörtént. Mivel keresztények vagyunk, és vállaljuk hitünket, értékrendünket, gyakran előfordul, hogy valaki nem tud bennünket elfogadni”. Így aztán megkapták már, hogy fanatikusok, azonban „katolikus fundamentalisták” liberálisnak is nevezték már az oldalt. Hosszú távon szeretnénk olyan „iskolát” működtetni, ahol főleg fiatal lányok kerülhetnének közelebb saját nőiségükhöz, értékeikhez.

Reméljük, hogy a lelkesedésünk, az ötleteink nem fogynak ki, és sikerül folytatnunk a Talitát. Van néhány folyamatban lévő munkánk, például most a szexualitás rázós témájában jelent meg több cikkünk. Tervezzük a folytatást is. Nemrégiben indítottunk új rovatot, a Bababölcsességtárat, amelyben a gyermeknevelés van a központban, és örömmel fogadjuk az olvasók leveleit is – mondta Kóczián Mária a Kurírnak. – A közéleti érdeklődésünk is töretlen, hiszen érintettek vagyunk számos ügyben. Például épp most írtunk alá egy petíciót Geréb Ágnes kegyelmi kérvénye érdekében. A katolikus Bonum TV-ben hamarosan indul egy beszélgetős műsorunk, amelybe kereszténységüket a hétköznapokban is megélő és vállaló személyiségeket hívunk meg.

A Talitát, amelyet önkéntes alapon írnak és szerkesztenek a jezsuita Párbeszéd Házában található irodából, hárman készítik: Konkoly Edit főszerkesztő, Kóczián Mária és Kölnei Lívia. A portál legújabban kétrészes cikkben járta körül a válás témáját, illetve írtak a pornóról is. A Magyar Kurír 2011 novemberében mutatta be a Talita csapatát.

Kapcsolódó cikk: Talita: keresztény feministák, igen a nőiségre

Magyar Kurír